Jouw marketing testen als een superheld – top-5 kwaliteiten

Om jouw marketingstrategieën goed te kunnen testen en hier de juiste data uit te halen, zijn een aantal vaardigheden nodig. In dit artikel sta ik stil bij welke vaardigheden nodig zijn om te komen tot de juiste marketing keuzes.

Jouw marketing testen, testen en nog eens testen

Het is essentieel om eerst jouw marketingstrategieën te testen voordat je kiest op welke je focust. Doe je dit niet, dan loop je het risico op verspillingen van jouw schaarse middelen. Omdat er ongelooflijk veel denkbare marketingstrategieën zijn, is het bijna naïef om te denken dat de strategie waarmee je bekend bent ook het meeste oplevert. Dat kun je namelijk pas met zekerheid zeggen als je ook andere marketingstrategieën hebt uitgeprobeerd. Door de volgende vijf kwaliteiten te beheersen, versoepel je het proces van testen.

1. Geduld is een schone zaak

Zonder geduld kom je niet ver. Het zou best kunnen zijn dat je een test bij nader inzien verkeerd hebt opgezet waardoor je moet bijsturen of zelfs opnieuw moet beginnen. Verder geldt dat voor sommige marketingkanalen de resultaten langer op zich laten wachten, zoals bij SEO, community building en business development. Ondanks dat de testperiode bij dergelijke marketingkanalen langer duurt, is ook het testen van deze kanalen net zo belangrijk om te komen tot de juiste keuzes.

2. Zonder overzicht geen inzicht

Overzicht tussen de verschillende marketing testen

Als verschillende testen door elkaar lopen en de ene duurt veel langer dan de ander, dan kan het al gauw een rommelige boel worden. Dit hoeft niet zo te zijn. Door je testen op een vaste plaats op te slaan, behoud je het overzicht voor jezelf en voor een potentiële marketingpartij aan wie je de marketing zou willen uitbesteden. Je zou hiervoor een apart dashboard kunnen maken (bijvoorbeeld in Google Data Studio). Maar vaak is een simpele spreadsheet al voldoende om de data tussen de marketingstrategieën onderling goed te kunnen vergelijken.

Overzicht bij jouw marketing testen

Naast dat je overzicht wilt creëren tussen je testen, is het ook raadzaam om een overzichtelijke structuur aan te houden voor de testen zelf. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de testkaart van Strategyzer gebruiken (zie onderstaande afbeelding). Met deze testkaart ontleed je jouw test in 4 onderdelen:

 1. Jouw aanname
 2. De experiment
 3. De data die je wilt meten
 4. De criteria voor validatie
online marketing testen met testkaart
Klik hier om de Engelstalige test te downloaden

Zodra je begonnen bent met het uitvoeren van een test, is het belangrijk om deze niet gaandeweg aan te passen. In dat geval vervuil je namelijk jouw reeds verkregen testresultaten. Mocht het toch nodig zijn om de test te veranderen om welke reden dan ook, maak dan een nieuwe testkaart. Het is niet nodig om je eerste testkaart gelijk perfect te formuleren. Het doel van het uitschrijven van een test is dat het aanzet tot gerichte actie voor het valideren of ontkrachten van jouw aanname.

Overzicht bij jouw analyse

Jouw dashboard of spreadsheet kun je eveneens gebruiken voor jouw analyse. Om jouw analyse extra compleet en overzichtelijk te maken, is het invullen van een leerkaart zeker aan te raden. De leerkaart sluit namelijk naadloos aan op de testkaart. Ook de leerkaart bestaat uit 4 onderdelen, namelijk:

 1. Jouw aanname
 2. Jouw observatie
 3. De verkregen inzichten
 4. De besluiten & acties
online marketing analyseren met leerkaart
Klik hier om de Engelstalige leerkaart te downloaden

3. Comfortabel zijn met snel leren

Het opzetten van een goede test kan wat voeten in de aarde hebben. Techniek als marketing is daarbij een mooi voorbeeld. Je wilt je techniek goed uitdenken, deze juist integreren in je website, voldoende aantrekkelijk maken, een formulier aan koppelen, een doorverwijzing maken naar een bedankpagina, etc. Tijdens al deze activiteiten ligt een gevaar op de loer. Want hoe langer je bezig bent met het opzetten van een test, hoe lastiger het wordt om je te beperken tot het minimaal vereiste. Voordat je het weet staar je je bijvoorbeeld blind op de achtergrondkleur of de tekstgrootte.

Door regelmatig stil te staan bij dat jouw poging met een marketingstrategie een kleine kans heeft van slagen, behoed je jezelf voor dat je te veel de diepte in duikt. Je verliezen in een test is in veel gevallen een verspilling van je kostbare tijd. Gedurende de testfase is namelijk de kans sterk aanwezig dat een andere marketingstrategie beter uit de bus komt. Kijk dus altijd uit voor dat je je niet schuldig maakt aan te lang sleutelen aan de implementatie van de marketingstrategie die je gaat testen.

4. De juiste focus is key

Zonder een goede analyse is jouw test waardeloos. En voor een goede analyse wil je natuurlijk de juiste data verzamelen zodat je de juiste conclusies kan trekken. Door de eerder genoemde kwaliteit om overzicht aan te brengen in en tussen jouw testen, zorg je gelijk ook voor een juiste focus. Met de testkaart sta je namelijk stil bij de data die je wilt meten. Doe je dit niet zorgvuldig genoeg, dan laat je jouw experiment de vrije loop.

Bij het selecteren van de juiste maatstaven, wil je goed onderscheid kunnen maken tussen growth metrics en vanity metrics.

‘Vanity metrics: good for feeling awesome, bad for action.’

Tim Ferriss

Voorbeelden van vanity metrics zijn:

 • Content productie: ‘Ik heb 10 blogberichten geschreven!’
 • Aantal likes: ‘Ik heb 50 likes gekregen op mijn LinkedIn post!’
 • Nieuwe volgers: ’30 nieuwe personen volgen nu mijn FB pagina!’

Leuk allemaal, maar niet erg nuttig om als maatstaf te gebruiken voor jouw experimenten. Groei (ook wel actiegerichte) maatstaven kun je je veel beter op richten. Deze maatstaven zeggen namelijk direct wat over de groei van jouw business. Voorbeelden van typische grow metrics zijn:

 • CTR: ‘10% klikt door op mijn social berichten.’
 • Acquisitie kosten: ‘De acquisitie kosten bedragen €2,00 per klant.’
 • Referenties: ‘5% van mijn klanten bevelen mijn dienst aan.’

Om te bedenken welke data je het beste kunt meten voor jouw experimenten, kun je je laten begeleiden door een marketing test specialist. Door hier te klikken vraag je een gratis gesprek aan.

5. Open-minded zijn

De laatste (en misschien nog wel de belangrijkste) kwaliteit van mijn top-5 lijstje is open-minded zijn. Daarmee bedoel ik comfortabel zijn met het testen van iets waar je totaal nog niet bekend mee bent. Want door alleen maar een poging te wagen aan dat wat je al kent, laat je kansen aan je voorbij gaan.

Jouw mogelijke concurrenten zullen in veel gevallen zich beperken tot de marketingstrategieën die alom bekend zijn in hun branche. Door een andere strategie dan hun te kiezen (uiteraard door deze eerst te testen), ontwikkel je een sterk concurrentievoordeel middels jouw marketing. Hoe eerder je jouw meest veelbelovende marketingstrategie vind, hoe sneller je deze kunt optimaliseren voor jouw business voor meer klanten en omzet.

3, 2, 1, go!

Testen is vooral doen. Niet gedachteloos en zonder plan, maar weloverwogen en planmatig. De genoemde kwaliteiten in dit artikel zullen je helpen om jouw test activiteiten naar een hoger niveau te tillen.

Het gevaar is dat bij testen flink wat vooroordelen om de hoek komen kijken. Door iemand te hebben die objectief met je mee kunt denken en je continu kunt herinneren aan de nodige kwaliteiten, zorg je ervoor dat je niet afwijkt. Een afwijking van jouw koers naar meer business, leidt namelijk vanzelfsprekend tot verspillingen van jouw schaarse middelen.

Via deze link kun je gratis en vrijblijvend een oriëntatiegesprek starten met een marketing test specialist.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
alizee-baudez-npJkoTc0P8s-unsplash

Hoe hoog scoor jij met jouw online marketingstrategie?

Ontdek hoe jij scoort met jouw online marketing ten opzichte van andere ondernemers. Na het invullen van de test krijg je te zien waar er ruimte is voor verbetering.